Cadeautjes
Je leest nu:

Drie cadeaus waarmee je het milieu ook een handje helpt!

0
Blog

Drie cadeaus waarmee je het milieu ook een handje helpt!

Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor je partner of een van de kinderen en mag het gerust wat kosten, omdat er echt iets te vieren is? Dan is dit misschien een goed moment voor het oppakken van de goede voornemens die je had. Duurzamer leven, op weg naar een bewustere manier van kopen en vooral het milieu eens een handje helpen. Dat kan namelijk net wat makkelijker wanneer je een cadeau uit gaat zoeken en weet waar je op moet letten. Deze drie cadeaus maken de ontvanger én het milieu blij!

Een nieuw fornuis

Een ouder fornuis werkt vaak nog prima. Laten we eerlijk zijn, zo gek veel kan er niet kapotgaan aan een kookstel. Maar ook wanneer een fornuis niet direct kapot is, kan het een goed moment zijn om deze te vervangen.

Een ouder fornuis maakt gebruik van technologieën die inmiddels achterhaald zijn. En door de jarenlange slijtageslag is het rendement van het kookstel vaak veel lager dan aangegeven is door de fabrikant toen het fornuis nieuw was. Een nieuw fornuis kost geen duizenden euro’s, maar bespaart met gemak tientallen euro’s per jaar. En voor de ontvanger wordt het direct een stuk aangenamer om de keuken in te gaan.

Let wel op: schaf je inductie aan? Dan moeten meestal alle pannen ook direct vervangen worden.

Een nieuwe koelkast

Een nieuwe koelkast kost je ook geen duizend euro, maar bespaart vaak nog meer dan een nieuw fornuis. Enerzijds omdat hier veel meer nieuwe techniek gebruikt is, anderzijds vanwege het feit dat een koelkast veel vaker stroom nodig heeft dan een fornuis. Let vooral op het energielabel én de grootte van de koelkast: je wilt wel dat alle flessen wijn erin kunnen! En de groenten natuurlijk.

Lees tip:  Gaat de Champions League komend jaar nog door?

Een (bijdrage aan een) zonneboiler

Een fatsoenlijke zonneboiler (200 liter water, 2 collectoren) kost tegenwoordig iets meer dan 3000 euro. Jaarlijks bespaar je er meer dan 100 euro mee – en dat bedrag loopt op wanneer er meer mensen in huis wonen die warm water gebruiken. Is dit net wat te veel? Geef dan een bijdrage en laat de ontvanger weten dat er subsidie beschikbaar is: je kunt € 1100 krijgen van de staat. Let er wel op dat de groepenkast bijkans vervangen moet worden om deze zonneboiler aan te kunnen sluiten. Dat kan goedkoop via Superflink. Wellicht een leuk idee om de overige familieleden of vrienden te vragen om daar een bijdrage voor te leveren zodat de zonneboiler ook echt geïnstalleerd kan worden op korte termijn!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *