Cadeautjes
Je leest nu:

Een huis als erfenis of schenking gekregen – en nu?

0
Blog

Een huis als erfenis of schenking gekregen – en nu?

Het zal je maar gebeuren. Een huis of ander vastgoed geschonken krijgen van je ouders of andere mensen die eens flink uit willen pakken. Misschien als erfenis, misschien als schenking bij leven. Voordat je zegt dat je al een huis hebt, is het goed om de mogelijkheden eens te overwegen. Zeker bij een groter pand is het belangrijk om snel te schakelen. Leegstand wil je voorkomen, want daarvan gaat de waarde omlaag. En krakers wil je liever ook niet hebben natuurlijk. Wat kun je doen als je een huis cadeau gekregen hebt?


De woning verhuren

Je kunt ervoor kiezen om de woning te verhuren. In Nederland is dit allemaal prima bij wet geregeld, zodat je exact weet waar je op moet letten. Door de woning te verhuren kun je constant opbrengsten vangen, maar let er wel op dat de huurprijs goed is. Je zit niet alleen met de lasten, maar je moet ook een potje maken voor de komende reparaties en onderhoud. Vind je dit allemaal lastig of heb je een helpende hand nodig? Bij Vastgoedbeheer Rotterdam zitten de experts die alles van je over kunnen nemen.


De woning verkopen

Heb je geen interesse in inkomsten op de langere termijn, maar wil je gewoon zelf snel geld vangen? Dan kun je de woning verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen hypotheek versneld aflossen of lekker op vakantie gaan. Geef echter niet al het geld in een keer uit. De kans is groot dat de Belastingdienst nog even langs komt om de zaken te checken. En het risico bestaat dat je bij moet betalen. Let daar dus wel op, want niet het volledige bedrag is winst. Zeker niet wanneer je de woning als cadeau gekregen hebt.

Lees tip:  Heerlijke wijn van het zuidelijk halfrond 

Er zelf gaan wonen!

Je hebt nu al een woning. Prima. Maar misschien is de nieuwe woning wel een stuk interessanter, vanwege de locatie of de omvang. Bekijk eerst eens welke van de woningen je het liefste wilt betrekken en kies daarna pas wat je met het huis gaat doen. Direct verkopen en er daarna achter komen dat je er wel graag had willen wonen, is bijzonder onpraktisch immers.


Wat ga jij doen met het cadeau?

Wat je het beste kunt doen met het cadeau, dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Heb je niet direct geld nodig? Dan is verhuur waarschijnlijk het meest interessant, omdat de waarde van de woning behouden blijft en je er jaarlijks wat geld aan overhoudt. Maar misschien ben je jouw huidige woning wel helemaal zat en is de oplossing nu in je schoot geworpen!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *