Cadeautjes
Je leest nu:

Heerlijke wijn van het zuidelijk halfrond 

0
Blog

Heerlijke wijn van het zuidelijk halfrond 

We kennen in Europa ontzettend veel soorten lekkere wijnen. Vooral Franse en Italiaanse wijnen worden veel gedronken, maar ook Duitse en Kroatische wijnen worden erg gewaardeerd. Echter worden ook in andere werelddelen heerlijke wijnen gebrouwen. Zo wordt er in Zuid-Afrika, een land met een totaal andere cultuur, ander landschap en andere ligging, ook heel veel lekkere wijnen gebrouwen. Lekker, maar op net een andere manier.  

Hoe smaakt deze wijn? 

Onder de Afrikaanse wijnen zijn veel varianten. Er zijn zowel witte als rode Zuid-Afrikaanse wijnen, die onderling ook subtiele verschillen hebben. De rode Zuid-Afrikaanse wijnen smaken, net zoals het land zelf, erg warm. Ze hebben vaak een wat fruitige en vanille-achtige smaak, maar bevatten ook een vleugje rook. Deze smaak is er in het brouwproces ingekomen, waar u verder in deze tekst nog over zult lezen. Deze rokerige smaak is ook de smaak die de wijn echt karakteriseert. De een vindt deze rooksmaak heerlijk, de ander vindt het juist een reden om een andere wijn te kiezen.  
Daarnaast heb je natuurlijk ook de witte Zuid-Afrikaanse wijnen. Deze wijnen hebben vaak een sappige smaak, wat komt door de combinatie die er wordt gemaakt met andere fruitsoorten. Zo heb je wijnen die bijvoorbeeld perzik of peer bevatten, wat ervoor zorgt dat de wijn naast sappig, ook zoet smaakt.  

Hoe wordt het gebrouwen? 

Het brouwproces van de meeste wijnen is redelijk identiek, alleen is de duur van iedere stap erg verschillend. Deze duur is dan ook erg bepalend voor de smaak en geeft de wijn zijn karakteristieke smaak. Het begint al met het moment van oogsten: een vroeg geoogste druif is vaak redelijk zuur, terwijl een laat geoogste druif juist een stuk zoeter smaakt. Vervolgens worden de druiven gekneusd en geperst. Bij rode wijnen gaat het sap en de schil van de druiven samen in het gistingsproces, terwijl bij witte wijn de schil eerst uit het brouwsel wordt gefilterd voordat het gistproces begint. Vervolgens begint de fermentatie. Tijdens de fermentatie wordt glucose afkomstig uit druiven omgezet in alcohol. Daarnaast sterven gistcellen, die de vorming van alcohol bevorderen, langzaam af en veranderen langzaam in droesem. Aan het einde van het brouwproces wordt deze droesem eruit gefilterd.  

Lees tip:  Korte dames laarzen in alle stijlen

Waar koop je wijn? 

Natuurlijk kan je in de supermarkt een groot aantal Zuid-Afrikaanse wijnen vinden. Ook bij je eigen wijnhandelaar zal er een aanbod zijn van Zuid-Afrikaanse wijnen. Een andere, makkelijkere manier is echter om de wijn te bestellen. Wijnen bestellen is tegenwoordig heel makkelijk. Met een paar klikjes heb je jouw Zuid-Afrikaanse wijnen op de stoep staan.  

De auteur

Hallo beste lezer,
Ik ben Necip Spijker en gespecialiseerd in blogs, content en linkbuilding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *