Cadeautjes
Je leest nu:

Tot welke windkracht kan ik een paraplu gebruiken?

0
Blog

Tot welke windkracht kan ik een paraplu gebruiken?

In ons koude kikkerlandje kan het weer soms aardig heftig zijn. Storm en regen is iedere Nederlander inmiddels wel gewend. Gelukkig zijn er paraplu’s, die ervoor zorgen dat we ondanks al dat natuurgeweld toch nog over straat kunnen. Maar wanneer wordt de wind zo heftig, dat zelfs een paraplu hier niet meer tegen op kan?

Windkrachten

De windsnelheid wordt in Nederland, en ook de rest van Europa, aangegeven in Bft., oftewel Beaufort. De windkracht gaat van nul tot en met twaalf, waarbij nul (nagenoeg) geen wind is en twaalf een orkaan is. In Nederland komt windkracht twaalf vrijwel nooit voor. De laatste keer dat er zo’n zware storm was, is 25 januari 1990. Het KNMI waarschuwde voor windkracht tien wat later opliep tot windkracht twaalf.

Kinderparaplu in de storm

Nu zijn er veel soorten paraplu’s, de enige duurder en steviger dan de ander. Er zijn enorm veel soorten paraplu’s dus is het niet gegarandeerd te zeggen dat een bepaalde paraplu een storm overleeft. Wel zijn er paraplusoorten waarvan we weten dat ze iets minder geschikt zijn voor zwaardere stormen. Een voorbeeld van zo’n paraplu is een kinderparaplu. Deze zijn vooral geschikt om door (matige) regen door een kind vastgehouden te worden en niet voor zwaarder geschut.

Stormparaplu

Er zijn ook speciale stormparaplu’s, deze paraplu’s zijn speciaal gemaakt voor zwaarder, hardere weersomstandigheden. Het merk Minimax paraplu heeft bijvoorbeeld paraplu’s die goed bestand zijn tegen zwaardere weersomstandigheden. Veel organisaties, zoals de ANWB, testen ook af en toe verschillende soorten paraplu’s. De Minimax paraplu ’s komen vaak goed uit de bus. Er zijn bij testen van de ANWB zelfs paraplu’s uit de test gekomen die wel tegen windkracht tien bestand waren. Niet dat je dan nog naar buiten wil, maar het zou dus wel mogelijk zijn met deze goede paraplu’s! Al zou het nooit zo ver komen natuurlijk.

Lees tip:  Zonnebril bedrukken met logo


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *