Cadeautjes
Je leest nu:

Verschillende stijlen servies

0
Blog

Verschillende stijlen servies

Een compleet nieuw servies kan een flinke investering zijn, afhankelijk van het materiaal en het merk waarvoor je kiest. Uiteraard is het ook afhankelijk van hoe uitgebreid het servies is dat je wilt hebben. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een aardewerk servies met veel vrolijke kleuren zoals het servies van HK Living. Het voordeel van een dergelijk servies is dat niet alle borden en kopjes er exact hetzelfde uitzien. Daarom kan je het servies makkelijk aanvullen als er een onderdeel ontbreekt omdat het kapot is gegaan of beschadigd is. Maar welke stijlen servies zijn er eigenlijk nog meer?

Soorten servies

Servies van keramiek zoals HK servies heeft de afgelopen jaren sinds de jaren ‘70 echt een comeback gemaakt en is erg populair. Toch zijn er ook traditionele vormen van servies die nooit uit de mode raken. Het boerenbont servies is hier een mooi voorbeeld van. Het bestaat al 175 jaar en is niet meer weg te denken uit vele Nederlandse keukens een huishoudens. Je kunt voor je servies ook kiezen voor een traditionele, klassieke of romantische stijl. Qua kleuren is het de laatste jaren erg populair geworden om kleuren in het servies te verwerken. Maar ook zwart en donkergrijs servies is erg populair geworden. Het traditionele spierwitte glanzende servies zien we op het moment wat minder. 

Verschillende materialen 

Als je nieuw servies gaat kopen is het verstandig om na te denken over welke materialen je graag zou willen hebben. Als je gaat voor een servies van keramiek, kan je grofweg kiezen uit drie verschillende soorten keramiek. Keramiek is de verzamelnaam voor alle soorten gebakken aarde of klei. Er zijn drie soorten te onderscheiden namelijk aardewerk, steengoed en porselein. De verschillende materialen onderscheiden zich voornamelijk door de temperatuur waarop ze zijn afgebakken. Zo wordt porselein bij de hoogste temperatuur afgebakken en dit zorgt ervoor dat het minder snel zal breken. 

Lees tip:  Hoeveel soorten lamellen zijn er?

De voor-en nadelen van de verschillende soorten keramiek

Het voordeel van Porselein is dus dat het minder breekbaar is dan steengoed. Aardewerk is op de laagste temperatuur afgebakken en is het meest breekbaar. Echter is porselein om deze reden ook weer een stuk duurder dan de andere twee varianten. Als je voorzichtig omgaat met het servies kan je ook lang doen met een aardewerk of een steengoed servies. Het is namelijk ook afhankelijk van de glazuurlaag die eraan toegevoegd is. In de horeca, waar servies veelvuldig gebruikt en afgewassen wordt is een porseleinen servies wel aan te raden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *