Cadeautjes
Je leest nu:

Zwarte piet, hoe zat dat ook alweer?

0
Blog

Zwarte piet, hoe zat dat ook alweer?

December staat voor de deur en de pepernoten zijn al weken in de winkels te vinden. De sint en zijn pieterbazen zijn niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Wat ook niet weg te denken is, zijn de eindeloos lange pieten discussies die elk jaar weer uit de stal gehaald worden.

De Zwarte Piet, wie is dat nu eigenlijk?

De oudste afbeelding die we kunnen vinden stamt af in 1850 uit het kinderboek Sint Nikolaas. Hij werd vergezeld door zijn donkere knecht. De herkomst van de knecht was niet geheel duidelijk aangezien die soms in Indiase kledij werd vertoont maar soms ook in een Turks kostuum. Pas vanaf de jaren 1900 heeft Zwarte Piet een vast kostuum en draagt hij een pagekostuum aan wat rond 1600 in Spanje gedragen werd door Moorse bediende. In het verleden had Zwarte Piet nog een duister imago die stoute kinderen deed schrikken. Wanneer de kindjes stout waren kregen ze de roe en in het ergste geval moesten ze in een jute zak mee naar Spanje. Tegenwoordig is de Piet een kindervriend die het beste voor de kinderen heeft.

Eén piet, twee Pieten?

Je had het misschien al opgemerkt maar er werd tot nu toe maar over één piet gesproken. Dit klopt, pas na de Tweede Wereldoorlog doken er meerdere soorten Pieten op. Vanaf dat moment werd er voor verschillende taken een Piet verzonnen die ook elk hun eigen karakteristieke uiterlijk kreeg. Zo ontstond de HoofdPiet, PakjesPiet, WegwijsPiet, Muziekpiet en natuurlijk Coole Piet.

 

Lees tip:  Kerstpakketten samenstellen – heb jij er al over nagedacht?

De Sint heeft natuurlijk enorm veel hulp Pietjes nodig om heel Nederland op 5 december te voorzien van pakjes en bezoeken. Om die reden heeft hij een nationaal verzoek uitgebracht met de vraag of er nog hulp pieten beschikbaar zijn. Dus schrijf snel een brief naar Sinterklaas en dan kun je je zwarte pieten pak kopen bij CompleetVerkleed. Waar onder andere ook Carnavalskleding te verkrijgen is.

Dus wanneer het 5 december is en je krijgt de vraag… dé Zwarte Piet, hoe zat dat ook alweer. Kan jij de showmaker zijn en hier alles over vertellen ;).  
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *